Smażenie owoców z ogródka

Lato dobiega końca, a wraz z nim plony przyjmują pełniejszych odcieni oraz smaków. Zrywane oraz zjadane bezpośrednio z drzewa bywają najpyszniejsze, toteż ciężko się takim sprzeciwić. Mogą być również pierwszorzędnym zarzewiem celulozy i cennych związków organicznych. Co uczynić, by zachować dla nas oraz najbliższych ponadczasową potęgę owoców?

Jak zrobić przetwory owocowe? Dżem.
1. Najlepiej jest, jeżeli posiadamy nasze owoce w ogrodzie lub na działce. Należy pozbierać je i skrupulatnie oczyścić. Niekiedy trzeba uprzątnąć owoce z nadpsutych fragmentów, łodyg i listków. Podobnie jest z kupowanymi plonami, najzdrowiej na bazarku, gdzie ich kondycja jest znacznie lepsza aniżeli w hipermarkecie.
2. Owoce należy pokroić w drobne kawałki, wyciągnąć pestki – wtedy dostaniemy fakturę normalnego dżemu z częściami owoców. O ile natomiast zależy nam na gładkim dżemie, to owoce wolno zblenderować, a jeżeli na dużych kawałkach – pokroić je w większe.
3. Należy przygotować obszerne i wysokie
garnki (w trakcie podsmażania jest w stanie dojść do bulgotania i bryzgania cieczą).
4. Dorzucamy nieznaczną ilość oleju, najlepiej pochodzenia roślinnego – łyżkę stołową olejku rzepakowego lub jeszcze lepiej – oleju z kokosów.
5. Grzejemy tłuszcz oraz dodajemy nasze owoce.
6. Owoce należy smażyć do pozyskania odpowiedniej dla faktury przetworów, jednak poleca się, aby podsmażać je parę minut od zabulgotania.
7. Kiedy nasze owoce są bulgoczące, trzeba dołączyć do nich specjalny fixer do robienia konfitur. A najlepiej zrobić przetwory owocowe zdrowsze, czyli dołączyć odrobinę słodzika oraz agartynę (do spotkania jest w niemalże każdych większych sklepach).
8. Po zrealizowaniu właśnie tych czynności, należy wrzące masy rozłożyć prędko do czystych oraz wyparzonych słojów, zamknąć je i ustawić „do góry nogami”, czyli spodem do góry. Odłożyć na 24 godziny w owej pozycji, tak aby przetwory owocowe się wyjałowiły.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to najlepszy sposób spożytkowania nadmiaru plonów, które zalegają większości w sadzie.